Hur effektivt är fertilitetsförståelse egentligen? Varför påstås det att det är den osäkraste preventivmetoden, och är det samma sak som mensappar?

De metoder jag lär ut är upp till 99,6% effektiva. Den siffran kan jämföras med p-piller. Men jag ska ta det från början…

Fertilitetsförståelse är ett samlingsbegrepp för flera olika metoder som går ut på att man förhåller sig till perioder av fertilitet under menscykeln. Hur man kommer fram till vilka de dagarna är skiljer sig dock åt, även om metoderna bygger på samma vetenskap. Olika metoder läser av olika fertila tecken, och olika regler appliceras på observationerna. Metoderna kommer därför vara olika effektiva.

Symptotermala metoder (där man observerar både sekret och temp) har den högsta effektiviteten av alla fertilitetsförståelse-baserade metoder. Där ingår både Sensiplan och Justissemetoden, metoderna jag arbetar med.

Perfekt vs typisk användning

Effektiviteten för alla preventivmetoder mäts i “perfekt” och “typisk” användning.

  • Perfekt användning: Du använder metoden till punkt och pricka. Du tar dina p-piller när du ska; du sätter på kondomen enligt konstens alla regler; du kartlägger din cykel enligt instruktioner och har inte sex på fertila dagar.
  • Typisk användning: Vad som händer i verkligheten, den mänskliga faktorn inräknad. Du glömmer ett piller ibland; kondomen åker på lite sent; du slarvar med kartläggningen och tar risker på fertila dagar.

Metoder som hormonspiral har samma siffra för både perfekt och typisk användning. Du sätter in spiralen och behöver sen inte göra mer; det finns ingen mänsklig faktor i användandet. Ju mer användarberoende en metod är, desto större blir skillnaden mellan perfekt och typisk användning. Kondom till exempel har en perfekt användning på 98%, men typisk användning är bara 82%.

Även fertilitetsförståelse har ett stort spann mellan perfekt och typisk användning, och inom siffrorna för typisk användning. Det beror på att metoden kräver dagligt engagemang och modifikation av ditt sexuella beteende. Du behöver helt enkelt vara motiverad för att metoden ska funka och den blir så säker som du gör den. I slutet av texten återkommer jag till hur man kan göra för att nå högsta möjliga effektivitet.

“24% blir gravida med naturliga metoder!”

På planscherna hos barnmorskan står det att “naturlig familjeplanering” bara är 76% effektiv. Hur går det här ihop?

Detta är daterade siffror som gäller typisk användning för alla “naturliga metoder”. Man har alltså klumpat ihop metoder som går ut på periodisk avhållsamhet (att inte ha sex under förmodat fertila dagar). Och viktigast av allt: Hela 86% av de som ingick i studien använde kalendermetoden!

Kalendermetoden är det som ofta kallas säkra perioder. Det går ut på att räkna dagar; om min cykel brukar vara si och så lång, borde jag få ägglossning på den och den dagen i nästa cykel. Problemet är att ägglossningen kan flytta på sig. Kalendermetoden kan knappast kallas fertilitetsförståelse, för det finns ingen förståelse för när du faktiskt är fertil.

Fertilitetsförståelse går ut på att observera tecken på fertilitet i realtid, som kommer skvallra om när ägglossningen blir av oavsett hur det har sett ut i föregående cykler. Vi räknar inte dagar utan tittar på vad som händer här och nu.

Kort sagt är kalendermetoden en osäker och förlegad preventivmetod som inte kan jämföras med metoder som Justisse och Sensiplan.

Den amerikanska myndigheten CDC (Centers for Disease Control) har för några år sedan bytt ut siffran 76% för “naturliga metoder” eftersom den var baserad på mer eller mindre värdelösa studier. Nu uppskattar man istället att fertilitetsförståelse är 77 – 98% effektivt vid typisk användning, och betonar att effektiviteten varierar stort mellan metoder.

Vi väntar bara på att Sverige ska komma ikapp och uppdatera infon som sprids på barnmorskemottagningarna.

Vad gäller siffran 99,6%

Den nyaste forskningen som gjorts på symptotermala metoder i stort visar följande siffror (källor finns längst ner):

  • Perfekt användning: 97,6 – 99,6% effektiva
  • Typisk användning: 86,8 – 98,2% effektiva

Vi kan jämföra det här med p-piller som är 99,7% effektiva vid perfekt användning, och 91% vid typisk användning. Nedan ser du hela Pearl Index, som presenterar hur många som blir gravida per 100 kvinnor och år med varje metod.

Bild: Läkemedelsverket
Notera att typisk användning för “Naturlig familjeplanering” bör bytas ut mot 2-23 med en brasklapp om att effektiviteten varierar stort mellan olika metoder. Jag hade också velat lägga till “Symptotermala metoder” med perfekt användning 0,4-2,4 och typisk användning 2-13.

Forskning saknas på flera enskilda metoder för fertilitetsförståelse, men en av de metoder som det har forskats mest på är Sensiplan. I den studien har man sett en effektivitet på 99,4 – 99,6% vid perfekt användning, och 97,7% vid typisk användning.

Siffrorna för typisk användning får vi ta med en nypa salt. De har trots allt tagits fram i en studiesetting, vilket antagligen inte reflekterar den “typiska användaren” av Sensiplan. Typisk användning bedöms vanligen genom enkätsvar från stora delar av befolkningen. Det finns för få användare av enskilda metoder för fertilitetsförståelse för att kunna göra sådana studier, därför kan vi inte direkt jämföra siffran 97,7 med siffrorna för exempelvis p-piller och kondom.

För att nyansera ytterligare så bedöms kvaliteten på Sensiplanstudien vara måttlig. Kartläggning av menscykeln är kunskap för livet och kvinnor som praktiserar fertilitetsförståelse blir självgående – det finns alltså inga pengar i att metoden sprids och därmed ingen finansiering av högkvalitativa studier. Av samma anledning finns inga studier gjorda specifikt på Justissemetoden, även om vi kan förvänta oss att effektiviteten faller inom siffrorna för symptotermala metoder som jag presenterade ovan.

Exakt hur effektiva metoderna är vet vi alltså inte, men de studier som finns ger ändå en fingervisning om att effektiviteten är hög för motiverade användare.

Hur är det med apparna då?

Metoder för fertilitetsförståelse blandas tyvärr ofta ihop med Natural Cycles eller mensappar som Clue. Dessa appar är inte samma sak som Justissemetoden eller Sensiplan.

Clue och liknande mensappar är inget annat än en kalendermetod i din telefon. Du fyller i när du får mens, alltså hur långa dina cykler är, och utifrån det gissar appen hur kommande cykel kommer se ut. Dessa appar är inte tänkta att använda som preventivmetoder. För att exemplifiera hur fel det kan bli så testade jag Clue under en cykel samtidigt som jag kartlade enligt Justissemetoden – den ägglossningsdag Clue gav mig var en hel vecka fel!

Natural Cycles är lite mer precis. Också den gör kalenderberäkningar, men den tittar också på din temp vilket är ett fertilt tecken. Problemet är att tempen inte kan förutse när du kommer få ägglossning, utan bara bekräfta ägglossningen i efterhand. Det är före ägglossning du är fertil! Så även NC förlitar sig på föregående cyklers data för att förutspå när du kommer få ägglossning denna cykel, istället för att titta på vad som händer i kroppen här och nu som man gör med fertilitetsförståelse.

Att komma nära perfekt användning

Hur gör man då för att uppnå högsta möjliga effektivitet med fertilitetsförståelse?

Det handlar först och främst om att återskapa samma förutsättningar som i studien där effektiviteten var 99,6%. Det innebär att du behöver lära dig metoden genom personlig handledning av en certifierad lärare som kan svara på dina frågor om din personliga cykel och titta igenom dina kartor så att du verkligen gjort rätt. Är du självlärd från en bok, sociala medier, en app eller e-kurs utan personliga träffar kan du inte förvänta dig samma effektivitet.

Det handlar också om hur motiverad du och din partner är, kommunikationen er emellan, hur väl ni båda förstår metoden, hur villiga ni är att anpassa ert sexliv utefter menscykeln och hur benägna ni är att ta risker/bryta mot metodens regler. Här är det hjälpsamt att kika på Intentionsskalan som jag skrivit om i ett annat inlägg.

Innan du hoppar på en kurs i fertilitetsförståelse, ta reda på:

  1. Vad är det för metod som lärs ut? Är det en etablerad metod?
  2. Finns handledaren listad på den officiella hemsidan för den metoden?
  3. Är handledaren certifierad av NUFA?

NUFA står för Nordic Union for Fertility Awareness och är en organisation jag var med och grundade 2019. På sin hemsida har de massor av bra info om fertilitetsförståelse och olika metoder. De certifierar även handledare och listar på hemsidan för att det ska vara lätt för konsumenter att veta vem de kan lita på. Vi som är certifierade har uppfyllt vissa krav på utbildning och även erfarenhet av klientarbete.

Sammanfattningsvis…

Fertilitetsförståelse kan vara en högst effektiv metod om du är motiverad att lära dig, villig att anpassa ditt sexliv, och lär dig en metod hos en certifierad handledare. Effektiviteten är tillräckligt hög för att konkurrera med vissa hormonella preventivmedel. Fler studier och fler användare behövs för att etablera mer robust statistik, och den exakta effektiviteten metoder emellan förblir okänd tills fler studier görs.

Att använda fertilitetsförståelse är inte oansvarigt eller dumdristigt. Tvärtom möjliggör det för dig att ta ansvar för din kropp, fertilitet och hälsa, och öppnar upp för kommunikation och intimitet med din partner. Fertilitetsförståelse är en modern och effektiv preventivmetod utan biverkningar, och det bör presenteras som ett alternativ för den som söker preventivmedelsrådgivning.

Källor