Om Lina

OM LINA

Jag hörde talas om fertilitetsförståelse för första gången när jag var tjugo. Det lät nästan för bra för att vara sant. Allt jag fått lära mig var att ”säkra perioder” är den osäkraste preventivmetoden – men så finns det en naturlig preventivmetod utan biverkningar, som är lika säker som p-piller? Jag letade upp den lilla information jag kunde hitta på svenska och fullständigt slukade den.

När jag började kartlägga min cykel fattade jag snabbt att jag varit en dold mensnörd hela tiden. Jag ville veta allt om menscykeln, och att kartlägga var livet på en pinne. Det var det här jag hade längtat efter ända sedan jag fick min första mens, men på den tiden fick jag lära mig att jag skulle skämmas för den istället för att vara stolt.

Fertilitetsförståelse blev för mig mer än en preventivmetod. Det handlar inte bara om min fertilitet utan om hela mig. Att kartlägga cykeln har dels hjälpt mig släppa skamkänslor kring mens, men också att vara mer uppmärksam på alla skiftningar i min kropp, cykelrelaterade eller inte. Det har blivit en väg att bygga en relation med kroppen, och ett sätt att få feedback på hur jag behöver ta hand om mig själv.

Alla har rätt till kunskap om sig själva och sin kropp, möjlighet att göra informerade val kring sin fertilitet, och få tillgång till det här verktyget för självinsikt och styrka. Därför jobbar jag med att lära ut Justissemetoden, en metod för fertilitetsförståelse som har en feministisk och sekulär värdegrund. Det är dags att göra den här kunskapen tillgänglig i Sverige!

Jag har studerat fyra år för att bli handledare i fertilitetsförståelse, de senaste åren vid Justisse College International i Kanada. Jag tog examen som Holistic Reproductive Health Practitioner (HRHP) 2019, och har sedan dess jobbat heltid med att handleda klienter i Justissemetoden. Under 2020 har jag påbörjat en utbildning för att också bli handledare i Sensiplan, en metod för fertilitetsförståelse baserad i Tyskland. Utöver att ta emot klienter jobbar jag också som assistent på Vulverine, företaget som tog Justissemetoden till Sverige.

Jag har varit med och grundat Nordic Union for Fertility Awareness (NUFA) och suttit i styrelsen under det första året. Jag är även certifierad av Association for Fertility Awareness Professionals (AFAP).

Jag bor i Umeå, men möter klienter från alla delar av Sverige online via Zoom. Välkommen till Fertilitetskoll!

Lina Kollberg,
Justisse HRHP