Första gången jag hörde talas om fertilitetsförståelse var jag tjugo år. Jag var på jakt efter en preventivmetod och tyckte detta lät för bra för att vara sant. Varför hade annars ingen berättat det tidigare?

Jag letade upp den knappa information jag kunde hitta på svenska och fullständigt slukade den. När jag började kartlägga min cykel, och upptäckte hur roligt det var, fattade jag att det alltid bott en latent mensnörd i mig. Det blev snabbt så mycket mer än en preventivmetod – det viktigaste var hur fertilitetsförståelsen byggde en bro mellan mig och min kropp. Det var det här jag hade längtat efter sedan jag fick min första mens, men då hade jag lärt mig att skämmas istället för att vara nyfiken.

Begreppet fertilitetsförståelse var ännu inte känt i Sverige så jag var helt ensam med min kunskap. Jag längtade efter att få ställa mina frågor till någon och att få nörda ner mig i mens och sekret tillsammans med andra. Jag bestämde mig för att utbilda mig till handledare för att själv kunna bistå med kunskap och gemenskap för andra kvinnor och menstruerande.

Det jag som handledare brinner för är att hjälpa andra bli kompis med sin cykel. Jag vill bryta tabun kring mens, sekret och underliv genom förståelse för hur häftiga våra kroppar är. Att förstå vår egen anatomi och menscykel, att läsa av var i cykeln vi befinner oss, att kunna förutse när nästa mens kommer, att bli bekanta med vårt cervixsekret – jag ser gång på gång hur stärkande det är. För mig är det en feministisk handling att sprida denna kunskap!

Jag studerade i fyra år för att bli Justisse Holistic Reproductive Health Practitioner (HRHP), med Jenny “Vulverine” Koos som lärare de två sista åren. 2019 tog jag examen och har sedan dess jobbat heltid med att lära ut kartläggning av menscykeln. Senare gick jag en ettårig utbildning för att också certifiera mig som lärare i Sensiplan, och kan sedan 2021 erbjuda båda dessa metoder.

Jag var med och grundade Nordic Union for Fertility Awareness (NUFA), och är även certifierad av Association for Fertility Awareness Professionals (AFAP). Utöver arbetet med Fertilitetskoll jobbar jag som assistent för Vulverine.

Jag bor för tillfället i Umeå, men möter klienter både på plats och online via Zoom. Vill du lära känna mig bättre så följ mig gärna på Instagram, där jag delar både min kunskap och personliga reflektioner kring allt som rör livet i en kvinnokropp.

Varmt välkommen till Fertilitetskoll!

Lina Kollberg
Justisse HRHP, Sensiplanlärare

Gratis samtal

Boka ett gratis inledande samtal för att ta reda på om mina kurser är för dig.

Kontakta Lina

Anmäl dig till någon av mina kurser eller ställ en fråga.