Tempdrop är en populär smart termometer som förenklar menscykelkartläggning för många. Här hittar du info om vad Tempdrop är, för- och nackdelar, min erfarenhet som både handledare och kartläggare, samt tips för att få Tempdrop att funka på bästa sätt.

Texten innehåller en rabattkod för Tempdrop och jag får provision när du använder den. Min strävan är dock att ge dig nyanserad information för att du ska kunna fatta ett beslut om vad som passar dig bäst.

Temperatur och fertilitetsförståelse

När du använder en symptotermal metod för fertilitetsförståelse (tex Justissemetoden eller Sensiplan) mäter du din basalkroppstemperatur (BBT). Det är den temperatur som kroppen har i sitt mest vilande läge och kan mätas direkt när du har vaknat på morgonen. Utifrån det kan du läsa av ditt tempskifte, alltså när tempen stiger med några tiondelars grad i samband med ägglossning.

För att få en jämn tempkurva med ett läsbart tempskifte behöver du ta tempen ungefär samma tid varje morgon (+/- 1 timme). Det är bra att ha en någorlunda regelbunden rutin, eftersom tempen kan påverkas av antal sömntimmar och sömnkvalitet. Även alkoholkonsumtion, väderomslag, resor genom tidszoner, stress mm kan störa tempen.

Det är inte så att du måste tempa exakt samma tid varendaste morgon och aldrig någonsin får festa. Metoderna har riktlinjer för hur du ska göra om du går utanför rutinerna någon dag här och där, har feber eller missar att mäta en morgon. När du går en kurs i fertilitetsförståelse hjälper din handledare dig med att exkludera störda temperaturer och hitta ditt tempskifte även i cykler där “livet händer”.

Men för en del är det ändå svårt att få en läsbar tempkurva, och en del kan/vill inte ta tempen direkt på morgonen. Det är här Tempdrop kommer in!

Vad är Tempdrop?

Tempdrop är en termometer som du bär i ett armband runt överarmen när du sover. Istället för att ta tempen när du vaknar så mäter den din temperatur under hela natten. Den mäter även förändringar i rumstemperatur och ditt rörelsemönster, kör allt genom en algoritm och tar reda på din BBT. På morgonen synkar du termometern med en app (Bluetooth är endast påslaget just när du synkar den, inte medan du har den på dig) för att få fram din temperatur.

Med Tempdrop spelar det ingen roll vilken tid du vaknar eller hur många timmar du sover. Om du har oregelbundna arbetstider – eller bara gillar sovmorgnar – är detta perfekt! Algoritmen filtrerar bort olika tempstörningar så det blir mindre känsligt hur sömnen ser ut; du kan få stabila mätningar även om du tex nattammar.

Tempdrop passar bra för dig som:

  • är postpartum, ammar, eller har småbarn
  • arbetar nattskift
  • vaknar olika tider varje morgon
  • lider av insomnia eller andra sömnproblem
  • blir stressad av att tempa direkt när du vaknar
  • har svårt att komma ihåg tempen på morgonen
  • inte kan mäta varken oralt eller vaginalt (tex andas genom munnen när du sover, vestibulit osv)
  • har inkontinens och inte kan ligga kvar i sängen när du vaknat
  • osv.

Med koden AFERTILITETSKOLL får du 10% rabatt på Tempdrop!

Finns det några nackdelar?

Det är viktigt att veta att Tempdrop i sig inte är en metod för fertilitetsförståelse. Den är ett verktyg för att mäta tempen, och på den datan kan du sedan applicera din metods regler och dubbelchecka med andra fertila tecken (tex sekret). För att lära dig en metod ordentligt behöver du gå en kurs hos en certifierad handledare. Läs om mina kurser HÄR.

Tempdrops app erbjuder numera automatisk tolkning av temperaturer, men jag uppmanar till att stänga av den funktionen och istället välja “Manual interpretation mode”. Att använda en metod såsom Justissemetoden eller Sensiplan blir mycket mer tillförlitligt än att en app tolkar din kropp. Ingen algoritm eller app i världen kan tolka din kropp lika bra som du kan!

En del användare med högt BMI har rapporterat att Tempdrop inte funkar för dem, kanske pga att det är ett större avstånd mellan sensorn och armhåleartären.

Undvika graviditet

Du som använder fertilitetsförståelse som preventivmetod behöver ta ställning till vilken typ av risk du är beredd att ta. När man har forskat på symptotermal fertilitetsförståelse har man tempat antingen oralt, vaginalt eller rektalt; alltså inuti kroppen. Tempdrop tar tempen på huden. Det finns inga studier på hur effektivt det är när det gäller att undvika graviditet, eller hur lämpliga hudtemperaturerna är att applicera olika metoders regler för tempskifte på. Om hög effektivitet är viktigt för dig är mitt råd att investera i en kurs i fertilitetsförståelse hellre än att investera i en Tempdrop, då en handledare kan hjälpa dig att få vanlig BBT-mätning att funka i just din situation.

Bli gravid

För dig som vill bli gravid är tempen ett trubbigt verktyg om du använder det ensamt. Tempen kommer berätta för dig när ägglossningen har varit – alltså när den fertila fasen tar slut. Merparten av de fertila dagarna äger rum före ägglossningen, och du kan inte med temp ta reda på när de dagarna infaller. Det tempen kan hjälpa dig med är att pinpointa när ägglossningen var och därmed hur lång din lutealfas är, när din mens förväntas komma, samt vilken dag du förväntas föda ditt eventuella barn. Vill du pricka in de fertila dagarna för att bli gravid ska du istället satsa på att lära dig känna igen ditt fertila sekret! Läs mer i min gratis e-bok Menscykeln som tårta.

Kartlägga hälsa

Du som kartlägger din cykel för att få hälsoinformation bör veta att Tempdrop inte ger några absoluta tempmätningar, utan istället fokuserar på trenden. Har du tidigare tempat med en vanlig termometer kommer du märka att Tempdrops värden är antingen lägre eller högre än din morgontemp. Det här är inget att bli orolig över då Tempdrop inte fokuserar på nivån, utan är till för att hitta ett skifte från lägre till högre temp. Vill du bara veta när du haft ägglossning är Tempdrop alltså ett bra verktyg, men om du är intresserad av att tex kolla av din sköldkörtelfunktion så får du inte den infon från din Tempdrop. Algoritmen jämnar dessutom ut kurvorna, allt för att filtrera bort störningar och göra det lätt för dig att hitta ditt tempskifte. Det betyder att du inte kommer se ifall din temp dippat eller höjts en specifik dag pga eventuella hälsotillstånd, utan bara just i förhållande till ägglossning.

Min kliniska och personliga erfarenhet

Ett stort antal av mina klienter har valt att använda Tempdrop och jag har själv använt den i flera år. För många är det en game changer att slippa vakna tidigt för att tempa, slippa hoppiga temps pga fester och resor, och slippa ligga kvar kissnödig i sängen. I vissa situationer har Tempdrop varit enda sättet att kunna tempa över huvud taget, tex för sjuksköterskor som jobbar natt eller nattammande mammor.

Själv köpte jag min Tempdrop eftersom jag har en tendens att vakna tidigt och har problem med att somna om på morgnarna. Att börja fundera över om jag ska ta tempen eller försöka somna om, gör det omöjligt för mig att somna om. Flera klienter vittnar om samma stress över att tempa det första vi gör när vi vaknar. Med Tempdrop kan jag lugnt ligga kvar och ta av mig armbandet när det passar.

Första året efter att jag fick barn var Tempdrop fullkomligt oumbärlig. Jag ammade på nätterna och väcktes på morgnarna av en bebis med akuta behov, men kunde med Tempdrop ändå få en läsbar tempgraf och bekräfta ägglossning.

Även om Tempdrop inte har ingått i några studier på effektivitet, har den använts av tusentals kartläggare i många år nu. Den har visat sig fungera bra för det mesta – men inte alltid. Jag har sett kartor där Tempdrop givit märkliga mätningar och skiften antingen långt före eller långt efter ägglossning. Det verkar tyvärr vara lite vanligare med falska tempskiften i just situationer som postpartum och PCOS, när follikelfasen kan vara i flera månader innan tempen skiftar.

Jag har själv upplevt vid två tillfällen att Tempdrop gjort fel. Den ena gången visade den skiftet många dagar efter ägglossning, vilket blir ett problem iom att det blir färre infertila dagar i slutet av cykeln. Den andra gången bekräftades tempskiftet ett antal dagar före ägglossning, och det är ett större problem då det innebär att man kan råka stänga sitt fertila fönster medan man fortfarande är fertil.

Sådana här fel kan bero på att sensorn har halkat på sned eller suttit löst. När du av någon anledning är osäker på om mätningarna stämmer bör du alltid kontakta Tempdrops support, de kan hjälpa dig kolla på datan och reda ut vad som hänt.

Det viktigaste för att använda Tempdrop på ett säkert sätt är att alltid dubbelchecka tempskiftet med sekret. Detta finns inbyggt i reglerna för både Justissemetoden och Sensiplan som jag lär ut. Om du bekräftat ett tempskifte men fortfarande har sekret ska du ändå alltid vänta in peak day och en marginal efteråt innan du stänger det fertila fönstret. Detta skyddar dig från att råka stänga ditt fertila fönster innan du haft ägglossning.

Vill du se de två kartor jag pratar om så har jag delat dem på Instagram. Du hittar dem i höjdpunkten Tempdrop.

Vad säger Justisse och Sensiplan?

Jag lär ut Justissemetoden och Sensiplan på mina kurser, båda metoder som använder sig av BBT. Fakulteterna för dessa metoder varnar för riskerna med att lita på en algoritm istället för den rådata som BBT-termometrar ger. Att använda Tempdrop innebär att frångå “perfekt användning” av din valda metod (oavsett vilken symptotermal metod det rör sig om) och sker på användarens egen risk.

Sensiplan sträcker sig till att helt avråda från att använda Tempdrop, då Sensiplan har en fastställd effektivitet på upp till 99,6% vid perfekt användning medan Tempdrop inte ingått i några kliniska studier. Med det sagt är det naturligtvis upp till var och en hur den vill använda sin metod och göra en personlig avvägning mellan fördelar och risker.

Innan du köper en Tempdrop, prata med en handledare om anledningen till att du inte vill/kan tempa på vanligt sätt – speciellt om effektivitet är en viktig faktor. Jag finns här för att hjälpa dig anpassa din metod till din livssituation, felsöka eventuella problem med temperaturer, bekräfta tempskifte trots störda temperaturer osv. Väljer du sedan att använda Tempdrop finns jag här för dig i den processen också, med min både kliniska och personliga erfarenhet av termometern.

Tips för att Tempdrop ska funka bra

  1. Dubbelchecka ALLTID tempen med andra fertila tecken, enligt reglerna för din metod!

    Dubbelcheck minimerar den lilla risken att bli lurad av falska tempskiften.
    En generell regel för fertilitetsförståelse är att aldrig spela ut fertila tecken mot varandra, eller mot din intuition!

  2. Tempa med en vanlig termometer parallellt – speciellt första månaden.

    Det tar åtminstone 30 dagar för algoritmen att lära känna dig, så lita inte på dina temperaturer den första månaden. Om du använder både Tempdrop och en BBT-termometer har du alltid en kurva att falla tillbaka på om den andra strular, även efter att algoritmen anpassats efter dig.
    När du missar att tempa på morgonen för att livet händer, har Tempdrop din rygg. Om Tempdrop beter sig konstigt kan du kolla det mot dina morgontemperaturer. Jag gillar att tempa dubbelt när jag kan, dock funkar det inte i de situationer där Tempdrop verkligen behövs såsom nattamning.

  3. Anteckna potentiella störningar!

    Skriv ner sådant som skulle kunna påverka din temperatur, precis som du gör när du tempar vanlig BBT. Det kan tex vara resor genom tidszoner, förändringar i klimat/rumstemperatur, värmedyna, mm. Om Tempdrop ger temperaturer som sticker iväg eller inte verkar stämma med övriga tecken, kan du göra en felsökning med hjälp av detta.

  4. Undvik att använda Tempdrop när du vet att du är sjuk.

    Tempdrop kan inte filtrera bort feber, så mäter du när du är sjuk kan det störa algoritmen.

  5. Stäng av appens predictions/interpretations – använd Read Your Body istället!

    Read Your Body är den enda appen jag rekommenderar för att kartlägga menscykeln. Den gör inga tolkningar åt dig utan funkar som en snygg, praktisk papperskarta i telefonen – och den synkar direkt med Tempdrops app! Jag rekommenderar att enbart använda Tempdrop-appen till att importera temps från sensorn, och därefter hämta mätningarna till RYB genom ett enkelt knapptryck.
    RYB kan användas med alla olika metoder för fertilitetsförståelse och anpassas i det oändliga med lättöverskådliga egna rader för sådant du vill tracka. Mina klienter erbjuds 3 månaders gratis prenumeration på RYB!

  6. Ta mätningar med en nypa salt och kontakta support om du blir osäker.

    Tempdrop funkar bra för de flesta, men det finns alltid en risk att algoritmen har fel. Om något verkar konstigt eller går emot din egen känsla för var du är i din cykel, utred om det kan vara Tempdrop som strular. Du kan skicka in dina loggar direkt från Tempdrop-appen och deras support är väldigt hjälpsam.

  7. Gå med i Tempdrops Facebookgrupp.

    I Facebookgruppen finns många kunniga som kan ge dig support.